Domů / PR / Ponořte se do rybaření, aneb bajky, přísloví i pověry spojené s rybařením

Ponořte se do rybaření, aneb bajky, přísloví i pověry spojené s rybařením

Když začínáte s rybařením, boilies jsou to první, o čem se informujete. Ví se totiž, že právě na tyto kapří kuličky zachytíte naprosto majestátní rybky. Učíte se však také o jiných návnadách na kapry, které vám slibují, že domů neodejdete s prázdnou. Na co se však zapomíná a co je velká škoda, tak jsou pověry, bajky a přísloví, které se s rybařením pojí. Přece jenom rybáři jsou také taková kamarádská skupina, která se vyznačuje jistým dialektem. Pojďte ho objevit a osvojit si ho pro příští rybářskou sezonu.

Pověry

Rybaření nebo rybolov patří k činnostem velmi starým. Přesto všechno si tato aktivita nachází své fanoušky i nyní. Jak ale bylo zmíněno, zapomíná se na samotné kořeny a na to, co se s rybařením pojí. Kupříkladu věděli jste, že podle pověry tu nejtěžší a nejodolnější rybu poskytuje listopad? Nebo že do svatého Martina má být ryba zlovena?

Kromě toho se také říká, že po čtvrtém nebo pátém lovení odpočinutí rybníku se propůjčiti má. Či že ryba poli ani dobytku nepřekáží. Nebo že na podzim jsou kapři a štiky vážnější, mastnější a výbornější podstaty, na jaře jsou zase dražší, protože jich je méně.

Citáty

A samozřejmě nesmíme zapomenout i na několik rybářských výroků, které se hlavně těm starším rybářům v minulosti zapsaly do hlavy:

  • Malá ryba, taky ryba!
  • Pokud bude rybář přepočítávat ryby, které ten den chytil, další úlovek ho nečeká.
  • Změna místa, ryba jistá!
  • Když ryby skáčou, rybáři pláčou.
  • První ryba v sezoně se musí pustit, aby rybáře neopustilo štěstí.

Další

Dokonce v rybářském světě koluje také řada mýtů, ovšem k těm nejznámějším patří, že velký sumec napadne i psa, ale už se stalo, že napadl i člověka. Není tomu tak a je nutné tento mýtus vyvrátit.

Třeba by s tím mohla pomoct zlatá rybka plnící přání, která ostatně patří k nejznámějším rybářským bajkám vůbec.