Domů / PR / Voskovka do domácností, kde se touží po květech

Voskovka do domácností, kde se touží po květech

Máte doma prázdné keramické květináče nebo vám zejí samotou ratanové květináče? Je načase je zaplnit nějakou působivou pokojovou rostlinou, a to ideálně takovou, která kvete všemi barvami duhy! Nebo alespoň několika z nich. A tou je třeba voskovka – vděčná pokojovka, která se každému šikovnému pěstiteli odvděčuje spoustou „voskových” kvítků.

Dědictví našich babiček a prababiček

Při pohledu na voskovku si můžeme říct, o jak retro pokojovku se vlastně jedná. A ve skutečnosti tomu tak skutečně je – je to taková retro záležitost, kterou však budete milovat už jenom proto, jak dobře se o ni pečuje a stará. Dnes můžeme konstatovat, že se jednalo o velmi oblíbenou záležitost našich babiček a prababiček. A bude se jednat jistě o oblíbeného parťáka těch, kteří žijí v moderních domácnostech a kteří patří k začínajícím pěstitelům. Není totiž nikterak náročná.

Jen málokterý pěstitel však ví, že voskovka není jenom jedna. Respektive je, ale jejích poddruhů je celá spousta. Liší se například svým květenstvím nebo zbarvením. Do domácnosti by si ji neměli pořizovat alergici. Není sice jedovatá jako tchynin jazyk, ale má takovou sladkou vůni, která může přispět ke kýchání nebo pálení očí.

Jak pěstovat voskovky?

Pěstování voskovek obecně není zrovna nic těžkého, ostatně jak bylo zmíněno. Zamilují si ji i začínající pěstitelé, kteří chtějí své okenní parapety konečně poset něčím živým, nejen prázdnými truhlíky, ve kterých zrovna nic neroste. A co je potěší obzvlášť, tak že mají obecně dlouhou životnost – v takovém příbytku s vámi zvládnou vydržet i několik desítek let.

Obecně platí, že ji musíte postavit na světlé míst s dostatkem denního sluníčka. Vyhněte se však místům, kam dosahují přímé sluneční paprsky, protože ty mohou přispět ke žloutnutí listů této pokojovky.