Domů / Novinky / Jak správně nastavit teplotu chladničky, abyste ušetřili?

Jak správně nastavit teplotu chladničky, abyste ušetřili?

Chladnička patří mezi největší energetické žrouty v domácnosti. Zatímco jiné spotřebiče se využívají jen někdy, chladničku je třeba mít zapnutou stále, aby se potraviny nezkazily. I když každý ví, že je důležité držet řadu potravin v chladu, ne každý je seznámen s tím, jaká teplota je ideální. Je třeba myslet nejen na potraviny, ale také na dlouhodobou spotřebu chladničky. Představíme si, jak správně nastavit tepotu v chladničce i mrazáku, abyste ochránili potraviny před zkázou a zároveň dosáhli ekonomicky výhodného provozu.

Spotřebu lednice nepodceňujte

Spotřeba lednice se liší v závislosti na jejím typu, velikosti a energetické účinnosti. Pokud máte starou lednici je vhodné uvažovat o pořízení nové, protože roční úspora je značná. Typická stará lednice může spotřebovat mezi 800 a 1500 kWh ročně, v závislosti na věku, velikosti a technickém stavu. Moderní energeticky úsporné lednice obvykle spotřebují mezi 100 až 400 kWh ročně. Jde o velký rozdíl, s moderní chladničkou ušetříte až tisíce ročně.  Přesnou spotřebu najdete na energetickém štítku spotřebiče nebo v jeho specifikacích. I když se mohou zdát lednice nižší třídy podstatně levnější, z dlouhodobého hlediska se vyplatí se nákup vyšší třídy.  Třídy se dříve dělily od A +++ až po E, F či G. V současné je možné prodávat pouze lednice energetických tříd A+++, A++ a A+. I když je prodej lednic s třídou A a horších už zakázán, stále je má mnoho lidí v domácnosti.

Jaká teplota je správná?

Když si koupíte novou chladničku, obvykle máte teplotu přednastavenou a většina lidí ji nemění.  Pokud máte starší chladničku, která nabízí jen výběr z několika bodů bez výběru teploty, nebo si nejste jistí, jaká teplota je správná, podíváme se na rady expertů.

Jessica Rawstron, energetická expertka společnosti British Gas, řekla„Abyste za ledničku a mrazničku neutráceli více, než potřebujete, zkontrolujte, zda je termostat nastaven na správnou teplotu. Chladnička by měla mít teplotu mezi 2 °C až 6 °C a mraznička by měla mít méně než -18 °C, obvykle -19 °C až -20 °C, ale přesné nastavení, které potřebuje, vám sdělí váš uživatelský manuál.“

Millie Hurst, vedoucí redaktorka Ideal Home, uvedla, že nastavení závisí na určitých faktorech: „Ideální teplota pro lednici závisí na tom, kolik potravin je v ní. Je vhodné nastavit podle pokynů výrobce na tři až pět stupňů Celsia, aby se zabránilo hnilobě potravin a pomohlo maximalizovat jejich živiny. Pokud vás zajímá, jak přesná je teplota vaší lednice, můžete umístit teploměr do misky s vodou a dát ji přes noc do lednice. Nebo změřte teplotu lednice pomocí ledničkového teploměru, jako je například bateriový, který můžete zavěsit na polici. Tímto způsobem můžete sledovat změny teploty během 24 hodin, zvláště když necháte dveře chladničky otevřené.“

Thomas Owens, odborník ze společnosti ADK Kooling, která se specializuje na domácí a komerční chladicí a klimatizační systémy, souhlasil s tím, že chladničky by měly být nastaveny na tři až pět stupňů. Uvedl: „Majitelé domů si mohou myslet, že jejich lednička je prostě studená, nicméně jemné rozdíly v teplotě, podobně jako u klimatizací, mohou mít velký vliv na účet za energii. 

Martin Lewis, zakladatel portálu Money Saving Expert, uvedl„Pět stupňů je správná teplota pro ledničku, žádná chladnější. Mínus 18 je správná teplota pro mrazák.“

Vždy se vyplatí řídit doporučeným nastavením od výrobce a pokud není k dispozici, ideálním řešením je zvolit teplotu v rozmezí podle doporučení specialistů.

Další tipy pro úsporu

Levnější provoz chladničky se zdaleka neopírá pouze o nastevění teploty a energetickou třídu. Představíme si další tipy, která vám umožní ušetřit.

  • Pravidelně odmrazujte: Pokud máte lednici s manuálním odmrazováním, pravidelné odstranění námrazy může zlepšit její účinnost.
  • Pravidelně čistěte kondenzátor: Prach a nečistoty na kondenzátoru mohou snížit účinnost lednice. Čištění by mělo být prováděno alespoň jednou ročně.
  • Udržujte lednici plnou, ale ne přeplněnou: Plná lednice udržuje chlad lépe než prázdná, ale příliš mnoho potravin může bránit cirkulaci vzduchu.
  • Nenechávejte dvířka otevřená příliš dlouho: Každé otevření dveří umožňuje teplému vzduchu vstoupit dovnitř, což zvyšuje spotřebu energie.
  • Zkontrolujte těsnění dveří: Ujistěte se, že těsnění je v dobrém stavu a těsní správně, aby se zabránilo úniku chladného vzduchu.
  • Umístěte lednici na vhodné místo: Nevystavujte ji přímému slunečnímu záření ani ji neumísťujte poblíž tepelných zdrojů jako jsou trouby nebo radiátory.
  • Neukládejte teplé potraviny: Nechte jídlo před uložením v lednici vychladnout na pokojovou teplotu, aby se snížilo zatížení chladicího systému.
  • Dbejte na ventilaci: Ujistěte se, že kolem lednice je dostatek prostoru pro správnou ventilaci, což pomáhá efektivnímu provozu.

Jelikož tvoří účty za energie nemalou část rodinných rozpočtů, vyplatí se věnovat pozornost spotřebiči, který vás může stát zbytečně mnoho peněz navíc. Správnou péčí o lednici a jejím správným nastavením můžete dosáhnout nejen čerstvějších potravin, ale i menších výdajů.