Domů / PR / Jaká je úroková míra centrálních bank?

Jaká je úroková míra centrálních bank?

Pokud si chcete vzít půjčku třeba na dům nebo investiční zlato nebo investiční stříbro, samozřejmě vás bude zajímat, jaká je úroková sazba, která stanovuje, o kolik procent se vypůjčená částka navýší za určitý čas. Základní úrokovou sazbu v České republice stanovuje Česká národní banka, která tím ovlivňuje úroky komerčních půjček poskytovaným občanům a firmám.

Úroková politika je důležitý nástroj, který ovlivňuje kurz měn – při zvýšení sazby směnný kurz stoupá, oslabuje se vývoz, a naopak zlevňuje dovoz. Snížení sazby vede k posílení vývozu, jelikož zahraniční firmy mohou zboží a služby nakupovat levněji. Ačkoliv základní úroková sazba ČNB ovlivňuje hypotéky a jiné půjčky, posledních pár let dochází k tomu, že komerční banky na snížení sazby nereagují.

Jaké jsou úrokové sazby u nás a ve světě?

Základní úroková sazba se od června drží na 7 %, což je nejvíc od roku 1999. Podobný postup volí i desítky dalších zemí. Ekonomové se shodují na tom, že zvyšování sazeb je hlavním nástrojem v boji proti rapidní inflaci ve světě, avšak na úkor ekonomického rozvoje. Některé země (například Turecko a Rusko) proto volí i opačný postup a úrokovou sazbu naopak snižují.

Úrokové sazby a celosvětové banky

Evropská centrální banka v polovině března už pošesté za sebou zvýšila úrokovou sazbu, tentokrát na 3,5 %. Až do loňského července se přitom od roku 2016 držela na rekordním minimu 0 %. Rada guvernérů se tak snaží dostat pod kontrolu inflaci, přičemž se domnívá, že ta je blízko vrcholu. Rozhodnutí ECB mají významný dopad na celý finanční trh, proto se pravidelně pořádají setkání nejvýznamnějších centrálních bank.

Americká centrální banka se chystá zvýšit úrokovou sazbu o čtvrt procenta. Úroky jsou zde nejvyšší od roku 2007. Zároveň ale připouští, že je blízko pozastavení dalšího zvyšování nákladů na úvěry, jelikož trhem stále otřásá pád dvou velkých bank.