Domů / Novinky / Čína představila elektromagnetickou zbraň, kterou chce kontrolovat nepokoje

Čína představila elektromagnetickou zbraň, kterou chce kontrolovat nepokoje

Čína představila CS/LW21, nový ruční elektromagnetický odpalovač střel pro kontrolu nepokojů. Podle nedělní  zprávy South China Morning Post (SCMP) byla tato „nesmrtící“ zbraň ukázána ve vojenském technologickém programu na státní  CCTV-7.

„Zbraň je navržena jako spirálová děla, která využívají elektrickou energii k urychlení projektilu,“ řekl CCTV Lei Fengqiao, konstruktér zbraně Lei Fengqiao.

„Když je devítiúrovňová cívka elektrifikována, vytvářejí se odpovídající magnetická pole, která umožňují odsátí kulky metodou reléového spojení.“

Zbraň vyvinutá společností China North Industries Group Corporation a dalšími technologickými týmy využívá kulky ve tvaru mince, které mohou prorazit dřevo a rozbít skleněné lahve.

Zatímco zbraň má snížit riziko zranění lidí, tvar a trajektorie nábojů poskytuje vynikající kontrolu a vícebodové dopady. Namísto tradičních metod střelby střelným prachem využívá zbraň  elektromagnetickou sílu, která umožňuje upravit sílu střelby na základě vzdálenosti nebo typu cíle.

Konstrukce zbraně je základní, bez nadbytečných dílů, což usnadňuje držení a použití. Je napájena vestavěnou lithium-iontovou baterií, která po úplném nabití dokáže vypálit stovky ran. Doba nabíjení je krátká a teplota má malý vliv.

Design a účinnost CS/LW21 

CS/LW21 obsahuje dvoukomorový zásobník pro kontinuální střelbu a rychlé nabíjení. Zaměřovač se jednoduše nainstaluje a přední panel zobrazuje kapacitu střely, režim střelby, teplotu kolejnice, frekvenci a úroveň nabití baterie. 

Tvar a dráha střel usnadňují jejich přepravu a skladování. Zbraně snadno pronikly do dvouvrstvých dřevěných prken o tloušťce 3 mm a v polních testech rozbily lahve od koly a piva. Zbraně mají tichý zvuk střelby, žádný záblesk, kouř nebo náboje a malý zpětný ráz, díky čemuž jsou ideální pro použití v ucpaných místech.

I když jsou určeny k tomu, aby způsobily co nejmenší škody, mohly by být elektromagnetické zbraně destruktivnější než ty běžné, pokud by se místo nich použily špičaté, tělo propichující kulky.  Schopnosti elektromagnetické pistole by mohly vést k obavám z praktik kontroly nepokojů, které porušují lidská práva, uvádí  zpráva SCMP.

V hustě obydlených oblastech, kde střelné zbraně mohou vyvolat větší strach nebo násilí, však tichý zvuk střelby, nedostatek blesku, kouře nebo munice, skromný zpětný ráz a hospodárnost z ní činí přitažlivou náhradu za konvenční zbraně.

Zdroj: scmp.com/news/china/science/article/3217198/china-unveils-electromagnetic-gun-riot-control

Foto: CCTV